Zápis z mimořádného zasedání AS FaVU VUT v Brně

dne 2. 4. 2002

 

 

přítomni:            Mgr. Richard Fajnor, Mgr. Dagmar Hejduková, Matěj Kolář,

Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D., doc. MUDr. Vladimír Novotný, CSc.,

Pavel Ryška, ak. mal. Martin Zálešák, Ladislav Železný.

 

omluveni: doc. ak. soch. Jan Ambrůz, Lukáš Berta, Štěpán Hulc,

Mgr. Blahoslav Rozbořil

hosté:              Mgr. Jaroslava Bílá

omluven:            prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc.              

 

Program řádného  zasedání:

 

1.      Schválení programu;

2.      Schválení zápisu ze zasedání AS FaVU ze dne 12. 3. 2002;

3.      Schválení zápisu ze zasedání AS FaVU ze dne 26. 3. 2002;

4.      Vystoupení děkana FaVU: předložení materiálu „Návrh na rozdělení finančních prostředků na rok 2002;“

5.      Informace o situaci v objektu Údolní – informuje tajemnice Mgr. Bílá;

6.      Průběžná informace o možné novelizaci „Prováděcího předpisu Studijního řádu VUT v Brně;“

7.      Volba následujícího termínu řádného zasedání AS FaVU;

8.      Různé

a)      Příplatek za činnost v AS FaVU, přednese dr. Niederle;

b)       Mandát člena AS FaVU, který bude případně členem konkurzní komise, dr. Niederle;

c)       Informace z AS VUT v Brně, doc. Novotný;

d)       Informace o režimu provozu na FaVU VUT v Brně, p. Železný;

 

Ad 1.

Hlasování: pro: 6, proti:-, zdržel se: -, nepřítomni: Mgr. Hejduková, M. Kolář. Program zasedání AS FaVU  s  doplněním  bodů  8a) – 8 d) schválen.

 

Ad 2.

Hlasování: pro: 6, proti:-, zdržel se: -, nepřítomni: Mgr. Hejduková, M. Kolář.  Zápis schválen.

 

Ad 3.

AS FaVU bere na vědomí zápis za zasedání ze dne 26. 3. 2002.

 

Dostavila se Mgr. Hejduková.

 

Ad 4.

Mgr. Bílá, tajemnice FaVU v zastoupení děkana, který se omluvil, přednesla k předloženému materiálu komentář.

 

Senátor doc. Novotný žádá děkana o písemné sdělení stanoviska vedení fakulty k možnosti 12 % navýšení počtu studentů pro příští školní rok.  Mgr. Bílá uvedla, že finanční zvýhodnění vyššího počtu studentů se v hospodaření fakulty objeví až v následujícím roce po přijetí studentů. Pro přidělení finančních prostředků rozhoduje stav studentů k 31. 10. předchozího roku.

     Senátor doc. Novotný dále informoval o zvýšení poplatku za přijímací řízení ve výši 580,- Kč. Rozhodnutí ministerstva školství, o zvýšení poplatku za přijímací řízení zohledňuje vícekolové přijímací řízení zahrnující talentové zkoušky.

    Mgr. Bílá dále zodpověděla dotaz senátora Mgr. Fajnora týkající se skladby položky „ostatní služby,“ která zahrnuje drobné opravy, revize, údržbu zahrady atd.

 

Usnesení:

AS FaVU přijímá materiál „Návrh na rozdělení finančních prostředků 2002.“ Dnem 2. 4. 2002  počíná běžet předkládací lhůta nutná před schválením jmenovaného materiálu.

Hlasování: pro: 7, proti:-, zdržel se: -, nepřítomen M. Kolář. Usnesení schváleno.

 

Ad 5.

Přednesla Mgr. Bílá:

-          k datu 31. 3. 2002 předložena vrátným p. Kubáčkem výpověď z pracovního poměru;

-          v současné době dlouhodobě nemocný vrátný p. Somorovský, řešeno zástupem;

-          provádí se dokončovací stavební práce;

-           3. a 4. 2002 odpojení topení, zapojení nového systému na kotelnu;

-          zahájení povrchových úprav a prací;

-          momentální opravy si vyžádaly úpravy na fasádě v hodnotě 32 tis. Kč, úhrada z rozpočtu FaVU, nelze hradit z prostředků VUT;

-          zvýšení výukových a přednáškových prostor, nová přednášková místnost s kvalitním

technickým vybavením;

-          předpokládané ukončení prací v červnu 2002;

-          navazovat budou opravy kabeláže – grant ve výši 1,5 mil. Kč, novým řešitelem grantu Ing. Maloch (dohled, rozhodnutí), na finančních nákladech se mimo finančních prostředků z grantu podílí rektorát VUT;

-          první úterý v měsíci – úřední den tajemnice v budově na Údolní, žádost o komunikaci ze strany studentů. Příští termín přítomnosti Mgr. Bílé v objektu Údolní – 9. 4. 2002;

-          u p. Navrátila umístěna druhá kopírka, toner hrazen z fakultních finančních prostředků,  na zhotovení více než pěti kopií si studenti musí přinést vlastní papír;

-          soustřeďování požadavků na opravy u p. Navrátila, v případě jeho nepřítomnosti opravy uvést do sešitu umístěném na vrátnici Údolní;

-          technický park: z finančních důvodů není možné technikou vybavit adekvátně příslušné ateliéry na Údolní, z toho důvodu bude technika svěřena do správy p. Navrátila, zapůjčována na základě zápůjčních listů s právní relevancí, stanovením výpůjční doby, podpisem osoby, která si techn. zařízení půjčuje;

-          kabinet video – vyčlenění finanční částky, oddělení od ateliérů;

-          termín podání návrhů grantů FRVŠ – 31. 3. 2002 (nejpozději 4. 4. 2002) PhDr. Šimíčkové, dne 4. 4. 2002 předběžné výběrové řízení návrhů grantů, do 15. 4. 2002 dopracování doporučených grantů;

 

Z důvodu dotazů senátorů na využití objektu Údolní po provedené rekonstrukci, eventuelního přesunutí části ateliérů z objektu Rybářská, vybudování galerie bude na příští zasedání AS FaVU pozván ak. soch. Zdeněk Zdařil, proděkan pro dislokace a materiální vybavení.

 

Dostavil se senátor p. M. Kolář.

 

Ad 6.

Novelizace „Prováděcího předpisu Studijního řádu VUT v Brně“ přiložena senátorem Mgr. Fajnorem písemně. Mgr. Fajnor navrhuje zpřesnit znění v čl. 11, bod (4), čl. 12, body (3), (7), čl. 17, čl. 25, bod (2). Problematika čl. 11 – „Zápočet a klasifikovaný zápočet,“  rozsahu klauzurních prací v zimním a letním semestru, stanovení rozdílu mezi hostováním a stáží musí být projednána Radou studijního programu FaVU VUT v Brně.

     Souběžně s projednáním materiálu v subkomisi legislativní komise pro studijní záležitosti AS FaVU je třeba materiál předložit k nahlédnutí doc. Dubovi, prorektorovi VUT pro studijní záležitosti. 

 

Usnesení:

AS FaVU pověřuje subkomisi pro studijní záležitosti legislativní komise AS FaVU prostudováním materiálu a předložením stanoviska k němu na příštím zasedání AS FaVU.

Hlasování: pro: 8, proti:-, zdržel se: -. Usnesení schváleno.

 

Dr. Niederle požádal Mgr. Fajnora o informace o studijních plánech na šk.r.2002/2003 – Mgr. Fajnor uvedl, že si potřebuje sjednat schůzku s Mgr. Rozbořilem, dne 3. 4. 2002 bude jednat Rada studijního programu FaVU VUT v Brně.

 

Ad 7.

Dne 23. 4. 2002, úterý,  13.00 hod., učebna č. 405, Rybářská 13/15.

Hlasování: pro: 8, proti:-, zdržel se:-. Termín zasedání schválen. 

 

Ad 8.a)

Dr. Niederle

Příplatek za činnost v AS FaVU nebude vyplácen pokud se člen AS FaVU nedostaví na zasedání AS bez omluvy. Omluveny budou pouze případy:

-   dovolené

-   nemoci

-   služební cesty

A dále nedostaví-li se člen AS FaVU do 15 minut po zahájení zasedání AS, bude to považováno za neomluvenou absenci.

 

Ad 8.b)

Mandát člena AS FaVU, který bude případně členem konkurzní komise; protože je AS zastupitelským orgánem fakulty, de iure i de facto zastupuje akademickou obec. Proto dr. Niederle navrhuje, aby zástupce AS považoval za relevantní kritérium hodnocení v konkurzní komisi pouze písemný projekt zamýšlené pedagogické činnosti uchazeče.

 

Ad 8.c)

- AS VUT projednány a schváleny návrhy rozvojových a transformačních programů, osm návrhů z důvodu nesplnění kritérií (menší projekty) neschváleno, včetně návrhu FaVU.   Doporučeno řešit z jiných zdrojů, především z FRVŠ.

-    přijímací zkoušky  - poplatek za přijímací řízení 580,- Kč, viz. bod 4.

-    FaVU stejně jako ostatní fakulty byla vyzvána k monitorování mobility studentů a pedagogů v zahraničí. Připomínka, že ze žádné z fakult VUT v Brně nevzešel návrh na mobilitu studentů financovanou z vládních finančních prostředků.

 

Ad 8.d)

Senátor p. Železný požádal tajemnici fakulty Mgr. Bílou o informaci týkající se zákazu pobytu studentů po 22 hod. na fakultě a dále o objasnění situace se stížností na FaVU.

     Mgr. Bílá uvedla, že na půdě fakulty nebudou povolovány večírky, provozní doba je od 6.00 hod. do 22.00 hod. Ve výjimečných případech, zejména před klauzurami, budou povolovány noční pobyty. Pokud však bude zjištěno, že doba určená k výuce nebo k práci je využívána k večírkům, bude pobyt na fakultě v nočních hodinách striktně zakázán a to v obou objektech – Údolní i Rybářská. Dochází k opakovaným stížnostem na rušení nočního klidu jak na Rybářské, tak na Údolní. Poslední stížnost po děkanem povoleném večírku v ateliéru Intermédia. Byla adresována dokonce rektorovi VUT.

     Mgr. Fajnor uvedl, že ve spolupráci se studenty je zpracováván pro vedení fakulty seznam studentské mimoškolní činnosti, který má podat informaci o rozsahu práce, kterou odvádějí.

     Mgr. Bílá uvedla, že si je vědoma nedostatečné kapacity technického vybavení a z toho důvodu budou výjimečně povolovány noční pobyty na fakultě. Na půdě fakulty není možné akceptovat pití alkoholu, kouření mimo vyznačená místa, rušení nočního klidu.

 

 

 

 

Zapsala: Jana di Lenardo

Verifikoval: Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D.