Zápis z řádného zasedání AS FaVU VUT v Brně

dne 8. 10. 2002

 

 

přítomni:                   BcA. Štěpán Hulc, Mgr. Richard Fajnor, Mgr. Dagmar Hejduková,

BcA. Matěj Kolář, Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D., doc. MUDr.  Vladimír Novotný, CSc., Mgr. Blahoslav Rozbořil, ak. mal. Martin Zálešák;

hosté:                        Lukáš Berta, prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc.;

omluveni:                  doc. ak. soch. Jan Ambrůz, BcA. Pavel Ryška,  Mgr. Jaroslava Bílá;

neomluven:                BcA. Ladislav Železný.

 

 

Program zasedání:

 

  1. Schválení programu;
  2. Schválení zápisu ze zasedání AS FaVU ze dne 20. 9. 2002;
  3. Volby do AS VUT;
  4. Návrh děkana na obsazení místa proděkana pro vnější vztahy a tvůrčí činnost, přednesl prof. Sedlák, děkan fakulty;
  5. Stanovisko legislativní komise k nutnosti konání „Dnů otevřených dveří“;
  6. Určení řádného termínu následujícího zasedání AS FaVU;
  7. Různé

a)    Výzva děkanovi – vydání směrnice o používání oficiálních názvů, přednesl dr.Niederle;

b)     Návrh na volbu rektora VUT, přednesl doc. Novotný;

c)     Informace o výuce D. Millera, přednesl Mgr. Fajnor

 

 

Ad 1.

Doplnění programu:

 

Hlasování: pro: 6, proti: -, zdržel se: -, nepřítomen: Mgr. Fajnor, Mgr. Rozbořil. Program zasedání schválen ve znění uvedeného doplnění.

 

Ad 2.

-     doc. Novotný zkontroloval znění bodu č. 2 zápisu ze zasedání AS FaVU ze dne 20. 9. 2002

 

Hlasování: pro: 6, proti: -, zdržel se: 2. Zápis v předloženém znění schválen.

 

Ad 3.

Předseda volební komise ak. mal. Zálešák seznámil AS FaVU s kandidátní listinou zástupců FaVU pro volby do AS FaVU. Navrženi jsou tři kandidáti: do komory akademických pracovníků Mgr. Richard Fajnor – navrhovatelé Jiří Močička (student ateliéru Grafický design) a Lukáš Berta (student ateliéru Multimédia), doc. MUDr. Vladimír Novotný – navrhovatel Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D. (akademický pracovník FaVU); do studentské komory Lukáš Berta, student 4. ročníku ateliéru Multimédia – navrhovatelka Blanka Špičáková (studentka ateliéru Papír a kniha). Kandidátní listina bude zveřejněna dnes, tj. 8. 10. 2002 po ukončení zasedání AS FaVU.

 

Dostavil se Mgr. Fajnor.

 

Volby proběhnou v budově FaVU VUT v Brně, Rybářská 125/13/15 v termínu 15. 10. 2002, od 8.00 hod. do 18.00 hod., odděleně do komory akademických pracovníků a  do studentské komory.

 

Ak. mal. Zálešák za volební komisi prohlašuje, že v návrzích kandidátů nebyly shledány žádné formální nedostatky.

 

Bod projednán.

 

Ad 4.

Prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc., děkan fakulty po projednání návrhů kolegia děkana navrhuje jako proděkana pro vnější vztahy a tvůrčí činnost doc. dr. Jiřího H. Kocmana, v současné době člena kolegia děkana pověřeného agendou tvůrčí činnosti a vedoucího ateliéru Papír a kniha. 

 

Senátor doc. Novotný na základě připomínky doc. Műnsterové, členky AS VUT, navrhuje děkanovi pověřit nového proděkana pro vnější vztahy a tvůrčí činnost vyřešením členství FaVU v Evropské asociaci vysokých škol výtvarného zaměření (ELIA).

 

Usnesení:

AS FaVU souhlasí se jmenováním doc. dr. Jiřího H. Kocmana proděkanem pro vnější vztahy a tvůrčí činnost FaVU VUT v Brně.

Hlasování: pro: 5, proti: - , zdržel se: 3. Usnesení schváleno.

 

Ad 5.

Stanovisko legislativní komise:

Konání dnů otevřených dveří není kodifikováno jako povinnost školy. Škola je povinna informovat o svých výsledcích, což se děje např. formou veřejných prezentací klauzurních prací. Tato prezentace z legislativního hlediska nesouvisí s pořádáním dnů otevřených dveří.

 

Ad 6.

Příští  řádné  zasedání  AS FaVU se uskuteční ve čtvrtek 17. 10. 2002 ve 13.00 hod., místnost č. 405, FaVU VUT v Brně. Ze zasedání se z důvodu výuky omlouvají senátoři doc. Novotný a Mgr. Rozbořil.

Hlasování: pro: 6, proti: 1 , zdržel se: -, nepřítomen: ak.mal. Zálešák. Termín zasedání schválen.

 

Ad 7. a)

Dr. Niederle vyzval vzhledem k množícím se případům nesprávných názvů ateliérů FaVU děkana k vypracování směrnice týkající se užívání  oficiálních názvů jednotlivých ateliérů FaVU.

 

Usnesení:

AS FaVU žádá děkana FaVU o vypracování směrnice o názvech všech pracovišť obsahující seznam oficiálních názvů všech pracovišť, pravidla jejich používání a sankce za nedodržení takové směrnice závazných názvů.

Hlasování: pro: 7, proti: -, zdržel se: 1. Usnesení schváleno.

 

Ad 7. b)

Senátor doc. Novotný seznámil AS FaVU z průběhem jednání AS VUT a se svým návrhem týkajícím se volby rektora VUT:

-          seznámil AS FaVU se svým záměrem opakovaně kandidovat do AS VUT;

-          na posledním zasedání stávajícího AS VUT budou projednávány přílohy Statutu FaVU a rozdělení 1 mil. Kč mezi jednotlivé fakulty VUT. Panují dva názory a to dělení finanční částky dle počtu studentů na příslušných fakultách nebo dělení stejnou částkou mezi jednotlivé fakulty.

 

 

 

-          vzhledem k ukončení pracovního poměru doc. ak. mal. Kříže k datu 31. 12. 2002 nastává nutnost za něj jmenovat zástupce FaVU do Rady vysokých škol. BcA. Hulc navrhuje PhDr. Ondračku, proděkana pro vzdělávací činnost, dr. Niederle navrhuje Mgr. Fajnora, člena AS FaVU a vedoucího ateliéru Multimédia.

-          doc. Novotný seznámil členy AS FaVU se svou iniciativou navrhnout jako kandidáta na rektora VUT stávajícího rektora VUT prof. RNDr. Ing. Vrbku, DrSc. Motivem je kladná spolupráce rektora a jednotlivých fakult, jeho profesní i lidské kvality. Současně dává možnost členům AS FaVU připojit svůj podpis ke svému návrhu, který bude k dispozici na děkanátě FaVU.

 

V průběhu projednávání bodu 7.b) se dostavil senátor  Lukáš Berta.

 

Ad 7. c)

Senátor Mgr. Fajnor seznámil členy AS FaVU s nejasnostmi týkajícími se konáním a čerpáním finančních prostředků na grant doc. Kvíčaly na výuku D. Millera z Kanady. D. Miller požaduje vlastní kabinet, počítač, telefonní linku, postavení odborného pedagoga na rovni ateliérové výuky, nesouhlasí s ubytováním na kolejích.

 

Předseda AS FaVU dr. Niederle navrhuje na příští zasedání AS FaVU dne 17. 10. 2002 přizvat PhDr. Šimíčkovou, která je pověřena komunikací s D. Millerem.

 

 

 

Zapsala: Jana diLenardo

Verifikoval: Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D.