Zápis z řádného zasedání AS FaVU VUT v Brně

dne 14. 6. 2002

 

 

přítomni:                    Štěpán Hulc, Mgr. Richard Fajnor, Matěj Kolář,

doc. MUDr. Vladimír Novotný, CSc., Mgr. Blahoslav Rozbořil, Pavel Ryška,

hosté:                         Mgr. Jaroslava Bílá, prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc.

omluven:                    Mgr. Dagmar Hejduková, Mgr. Rostislav Niederle, Ladislav Železný

nepřítomni:                doc. ak. soch. Jan Ambrůz, Lukáš Berta, doc. ak. mal. Ivan Kříž,

ak. mal. Martin Zálešák

 

Program řádného zasedání:

  1. Schválení programu;
  2. Schválení zápisů ze zasedání AS FaVU ze dne 7. 6. 2002;
  3. Projednání návrhu organizačních změn (rozšíření) FaVU VUT v Brně a s tím související novelizace DZ FaVU pro období 2001 – 2005, přednese prof. Sedlák, děkan fakulty;
  4. Projednání personálního složení UR FaVU VUT v Brně, předkládá prof. Sedlák;
  5. Zpráva o hospodaření fakulty, přednese Mgr. Bílá, tajemnice fakulty
  6. Různé:

a)      Reakce na dezinformační článek v MF Dnes dne 20. 6. 2002, seznámení s dopisem studentů ateliéru Performance, seznámení s peticí předloženou doc. Rullerem

b)       Projednání a schválení směrnice o přestupech a stážích, předložil PhDr. Ondračka, dne 21. 5. 2002 začala běžet předkládací lhůta

 

ad 1.

Senátor Mgr. Fajnor navrhuje rozšířit program zasedání o body 6.:

a)        Reakce na dezinformační článek v MF Dnes dne 20. 6. 2002; seznámení s dopisem studentů ateliéru Performance; seznámení s peticí předloženou doc. Rullerem

b)        Projednání a schválení směrnice o přestupech a stážích, předložil PhDr. Ondračka, dne 21. 5. 2002 začala běžet předkládací lhůta

Hlasování: pro: 6, proti: -, zdržel se: -. Program ve znění navržených změn schválen.

 

Na návrh senátora M. Koláře je pořadí bodu č. 2 a č. 3 přesunuto, tzn. jako první bude projednán bod č. 3 a poté bod č. 2.

 

ad 3.

Návrh přednesl a písemně předložil na zasedání AS FaVU dne 7. 6. 2002 prof. Sedlák, děkan fakulty (viz. příloha č. 2).

 

Usnesení:

Předkládací lhůtu návrhu organizačních změn (rozšíření) FaVU VUT v Brně a s tím související novelizace DZ FaVU pro období 2001 – 2005 zkrátit a projednat na stávajícím zasedání AS FaVU dne 14. 6. 2002.

Hlasování: pro: 6, proti: -, zdržel se: -. Zkrácení předkládací lhůty schváleno.

 

Senátoři Mgr. Fajnor, Mgr. Rozbořil navrhují předložený „Návrh …“ rozdělit na dvě části týkající se od sebe oddělených záležitostí:

1)        zřízení třetího ateliéru Malířství na úkor stávajícího ateliéru Intermédia

2)        rozdělení stávajícího ateliéru Video-multimédia na dva ateliéry Video a Multimédia

 

Senátor Mgr. Rozbořil upozornil přítomné na hlasy z akademické obce, mimo jiné prof. Rónaie, vedoucího ateliéru Video, multimédia a doc. Rullera, vedoucího ateliéru Performance, které se vyjadřují proti rušení ateliéru Intermédia. Doc. Ruller zaslal rektorovi, vedení VUT, senátu VUT, děkanovi, vedení fakulty, AS FaVU a akademické obci dopis s vyjádřením a výzvou k řešení situace na FaVU (viz. příloha č. 3), podepsaných doc. Gabrielem, ak. mal. Mertou, doc. Rullerem, ak. mal. Titlovou, doc. Prekovou a prom. ped. Stratilem. AS FaVU byl s uvedeným dopisem seznámen jeho přečtením.

 

Usnesení:

AS FaVU bude hlasovat o dvou nesouvisejících záležitostech – transformaci ateliéru Intermédia na třetí malířský ateliér a opětovné rozdělení dočasně sloučených ateliérů Video a Multimédia.

Hlasování: pro: 5, proti: 1, zdržel se: -. Usnesení schváleno.

 

Prof. Sedlák, děkan fakulty podal senátorům informaci týkající se finančního, dislokačního a personálního zabezpečení předloženého „Návrhu …“ (viz. příloha č. 4).

 

Usnesení:

Vzhledem k sepjetí „Návrhu …“ s personálními otázkami navrhují senátoři Mgr. Fajnor a Mgr. Rozbořil hlasovat o „Návrhu …“ tajným hlasováním.

Hlasování: pro: 2, proti: 4, zdržel se: -. Usnesení neschváleno, AS FaVU bude hlasovat aklamačně.

 

Usnesení (viz. příloha č. 2):

U studijního oboru Malířství se rovněž projevuje mimořádný zájem studentů, k jehož uspokojení by napomohla transformace dosavadního ateliéru Intermédia na další ateliér malířství. Navrhovaná opatření respektují akreditovanou oborovou skladbu FaVU, jsou realizovatelná za daných dislokačních možností a vyplývají rovněž z doporučení komise pro výběrové řízení na místa akademických pracovníků – vedoucích ateliérů, které se na FaVU konalo v dubnu 2002. Vypustit závorku: „(doposud součást studijního oboru Konceptuální tendence)“. AS FaVU chápe termín „transformace“ jako termín zastupující v tomto případě zrušení ateliéru Intermédia a zřízení dalšího malířského ateliéru.“

Hlasování: pro: 4, proti: -, zdržel se: 2. Usnesení schváleno. AS FaVU usnesením schválil transformaci ateliéru Intermédia na třetí malířský ateliér

 

V diskusi k rozdělení stávajícího ateliéru Video-multimédia na dva ateliéry Video a Multimédia byl děkanem a senátory vysvětlen současný stav ateliéru Video, multimédia. Ateliér je zajišťován vedoucím ateliéru prof. Rónaiem, asistentem Mgr. Fajnorem (úvazek celkem 0,7 včetně výuky předmětu Psychologie) a asistentem RNDr. Filipem (pro jmenovaný ateliér 0,5 úvazku), počet studentů 28. V návrhu děkana (viz. příloha č. 4): ateliér Video, vedoucí ateliéru prof. Rónai; ateliér Multimédia, vedoucím ateliéru pověřen do vypsání výběrového řízení Mgr. Fajnor (rozhodnutí na základě výsledku výběrového řízení, kdy Mgr. Fajnor skončil v oboru Video, multimédia, performance na druhém místě za prof. Rónaiem). Prof. Sedlák pro úplnost uvedl, že vedoucím ateliéru Performance ve studijním oboru Video, multimédia, performance se stal doc. Ruller. Ve šk. r. 2002/2003, na základě grantu z FRVŠ jehož nositelem je doc. Kvíčala, začne probíhat výuka fotografa Davida Millera z Kanady. Tato výuka není nijak vázána na konkrétní ateliér a bude pro studenty celé fakulty.

 

Usnesení (viz. příloha č. 2):

V ateliéru Video – multimédia studuje v současné době téměř 30 studentů, což činí dvojnásobek  průměrného počtu studentů na jeden ateliér. V zájmu jasného oborového vyhranění a rovnoměrného rozložení studentů se jeví jako potřebné rozdělení na dva samostatné ateliéry Video a Multimédia.

Hlasování: pro: 5, proti: -, zdržel se: 1. Usnesení schváleno. AS FaVU schválil návrh organizačních změn (rozšíření) FaVU VUT v Brně jako celek a ten bude předložen AS VUT v Brně.

 

 

 

ad 4.

Návrh složení UR FaVU písemně předložil prof. Sedlák, děkan fakulty (viz. příloha č. 5).

 

Senátor Mgr. Rozbořil na základě dopisu doc. Rullera (viz. příloha č. 3) a na základě jeho osobní intervence navrhuje schválit stálé členy interní UR FaVU odděleně od stálých členů externích a čestných členů UR FaVU a to již na tomto zasedání AS FaVU, tzn. 14. 6. 2002.

K oddělenému hlasování o UR FaVU se rozvinula mezi senátory diskuse. Prof. Sedlák, děkan fakulty uvedl, že  názor doc. Rullera na způsob odděleného hlasování o UR FaVU nesdílí, složení UR FaVU AS FaVU předložil. V předloženém návrhu u stálých členů interních neuvažuje o dalších změnách, po zvážení uvažuje o rozšíření čestných členů o prof. Načeradského a další rozšíření stálých členů externích o  osobnosti z VŠVU Bratislava a z Ostravské univerzity v Ostravě (nutno s nimi konzultovat).

 

 

 

 

 

Mgr. Fajnor zasedání ukončil s upozorněním, že následující zasedání bude svoláno na základě Volebního a jednacího řádu AS FaVU VUT v Brně dne 25. 6. 2002 ve 13.00 hod.

 

 

Zapsala: Jana di Lenardo

Verifikoval: Mgr. Richard Fajnor