Zápis z řádného zasedání AS FaVU VUT v Brně dne 19. 2. 2002

 

 

přítomni:            Lukáš Berta, Mgr. Richard Fajnor, Mgr. Dagmar Hejduková, Štěpán Hulc,

Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D., doc. MUDr. Vladimír Novotný, CSc. – omluven z důvodu státních zkoušek na MU, dostavil se v průběhu jednání,

Mgr. Blahoslav Rozbořil, ak. mal. Martin Zálešák

 

omluveni:             doc. ak. soch. Jan Ambrůz, Matěj Kolář, Pavel Ryška, Ladislav Železný

hosté:              prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc.

omluvena:            Mgr. Jaroslava Bílá            

 

 

Program řádného  zasedání:

  1. Schválení programu;
  2. Schválení zápisu ze zasedání AS FaVU dne 15. 1. 2002;
  3. Vystoupení děkana FaVU: kooptace členů UR FaVU (předkládací lhůta započala na zasedání AS FaVU dne 15. 1: 2002);
  4. Vystoupení děkana FaVU: Výroční zpráva o hospodaření FaVU; Výroční zpráva o činnosti FaVU; Informace o připravovaných výběrových řízeních;
  5. Vystoupení tajemnice FaVU: projednání, případně schválení pravidel rozdělení finančních prostředků pro kalendářní rok 2002 (předkládací lhůta započala na zasedání AS FaVU dne 15. 1. 2002);
  6. Mgr. Fajnor: referát o přepracování platného Prováděcího předpisu Studijního řádu VUT, viz. bod 5. zápisu ze zasedání AS FaVU ze dne 15. 1. 2002;
  7. Volba následujícího termínu řádného zasedání AS FaVU;
  8. Různé

a)      Informace z AS VUT, Lukáš Berta

b)      žádost o informaci k chystané výstavě 10 let ateliéru Video-multimedia-performance na VŠVU v Bratislavě, Štěpán Hulc

c)      vývěsní plocha AS FaVU, dr. Niederle

 

 

Ad 1.

Hlasování: pro: 6, proti:-, zdržel se: -. Schváleno.

 

Ad 2.

Hlasování: pro: 6, proti: -, zdržel se: -. Schváleno

 

Ad 3.

Předkládací lhůta začala běžet dne 15. 1. 2002, kdy bylo senátorům předloženo složení UR FaVU. Toto složení UR FaVU s doplněním doc. Gabriela jako zástupce studijního oboru Výtvarné umění – Sochařství (na žádost AS FaVU) senátorům opakovaně předloženo na stávajícím zasedání. 

 

Mgr. Fajnor na výzvu senátora Hulce opakovaně zmínil připomínky k absenci zástupce nových médií v UR FaVU.

 

Kooptace členů UR FaVU byla projednána.

 

Ad 4.

Senátorům předložen materiál:

-          Výroční zpráva o hospodaření FaVU

dnem 19. 2. 2002 počíná běžet předkládací lhůta.

 

Dále  děkan  podal senátorům informaci o připravovaném výběrovém řízení – v rámci akreditovaných  studijních  oborů  vždy  dvě  místa  vedoucích ateliérů: inzerát vyjde dne 20. 2. 2002 v MF Dnes, dne 7. 3. 2002 v časopisu Ateliér. Termín ukončení podání přihlášek dne 5. 4. 2002. Po jmenování vedoucích ateliérů budou tito písemně vyzváni k vyjádření k asistentům příslušných ateliérů, na základě jejich vyjádření budou případně vyhlášena výběrová řízení na tato místa. Z důvodu legitimity jejich dalšího obsazení byl děkan požádán o vypsání výběrových řízení na místa pedagogů  katedry teorií.

    Oznámení o vypsání výběrového řízení na místa vedoucích ateliérů je zveřejněno na  webových stránkách VUT , na úřední desce fakulty, na nástěnkách fakulty a obdrželi je fakultní poštou i příslušní vedoucí ateliérů.

 

Ad 5.

Předložen písemný materiál „Algoritmus rozdělení dotace na rok 2002.“ Z důvodu nepřítomnosti Mgr. Bílé (služební cesta) přednesl komentář k materiálu děkan fakulty prof. Sedlák.

 

V předběžném zpracování rozpočtu FaVU na rok 2002 předpokládá Mgr. Bílá nedostatek finančních prostředků. Čerpání rozpočtu ovlivní výraznou měrou položky na mzdové prostředky (od 1. 2. 2002 zvýšení tarifních mezd zaměstnanců VUT), zdravotní a sociální pojištění, nárůst cen energií a předpokládaná položka na OON.

 

Vzhledem k nutnosti vysvětlení senátory vznesených připomínek týkajících se především  proplacení studentů, nákladů na OON, oprav, údržbu a materiál, přijímá AS FaVU toto usnesení:

Usnesení

AS FaVU odkládá rozhodnutí o přijetí algoritmu rozdělení dotace  pro r. 2002 do příštího řádného  zasedání a jmenovaný materiál pokládá za projednaný.

Hlasování: pro: 4, proti: 1, zdržel se: 1. Schváleno.

 

Ad 6.

Mgr. Fajnor navrhuje vzhledem ke stávající situaci a změnám na FaVU novelizaci Studijního a zkušebního řádu FaVU. Při té příležitosti bude na základě žádosti prorektora doc. Duba tlumočené dr. Niederlem Studijní řád FaVU zpracován jako „Prováděcí předpis Studijního řádu VUT.“

Senátoři byli předsedou senátu dr. Niederlem pověřeni prostudováním a připomínkováním stávajícího Prováděcího předpisu ke studijnímu řádu VUT v Brně, které se bude projednávat na příštím zasedání AS FaVU. K jednání bude přizván PhDr. Ondračka, proděkan pro vzdělávací činnost, a pí Uhrínová, referentka studijního oddělení.

 

Ad 7.

Příští zasedání AS FaVU se uskuteční dne 12. 3. 2002 ve 14.00 hod. v místnosti č. 405, Rybářská 13/15. Referát o jednání AS VUT, které proběhne ve stejný den dopoledne přednese student, člen AS VUT Lukáš Berta.

 

ad 8. a)

Senátor Berta podal informace z AS VUT, kde bylo projednáváno odpuštění části dluhu FaVU, popř. odložení jeho splácení a dále bylo předloženo rozdělení finančních prostředků jednotlivým fakultám pro r. 2002. Na příštím zasedání AS VUT dne 12. 3.2002 proběhne tzv. druhé čtení tohoto rozdělení.

 

ad 8. b)

Senátor Hulc byl vyzván několika studenty FaVU, aby vznesl dotaz týkající se chystané výstavy Video-multimedia-performance v Bratislavě, organizované doc. Rullerem. Studenti uvádí, že na výstavě mají být prezentovány i práce, které s doc. Rullerem nesouvisí a poukazují, že prezentace jejich prací bude využita spíše k získání profesury doc. Rullera, než k propagaci FaVU.

 

Prof. Sedlák, děkan fakulty, uvedl, že vedení fakulty nebylo s chystanou výstavou seznámeno,  ač se v poslední době uskutečnila dvě jednání vyvolaná doc. Rullerem. Děkan předpokládal, že se jedná o soukromou výstavu doc. Rullera, vedení FaVU neinformovali ani představitelé VŠVU Bratislava, se kterými proběhla dvě jednání v uplynulých třech měsících.  V poslední době se množí stížnosti týkající se zamýšleného vývozu technického vybavení a aparatury fakulty na tuto výstavu.

     Mgr. Fajnor nesouhlasí s termínem „škola Tomáše Rullera,“ protože v rámci FaVu neexistuje. Nesouhlasí ani s provedením výstavy, která by mohla poškodit obor video-multimedia-performance, a dále nesouhlasí ani s odvozem techniky určené pro výuku a práce studentů (počítačová učebna, zařízení střižny). Vzhledem ke skutečnosti, že výstava má mít dlouhodobější ráz a má být putovní – např. Praha, existuje nebezpečí dlouhodobého ohrožení výuky. Dle Mgr. Fajnora byla ke spolupráci přizvána Mgr. Veškrnová, která doc. Rullera odkázala na nutnou dohodu s tajemnicí a děkanem fakulty.

 

Doplňující informace přednesl Mgr. Fajnor.

 

Senátoři Mgr. Fajnor a Hulc dále upozorňují na vícenáklady spojené s výstavou, které se zobrazí v hospodaření fakulty,  a dále na problém s převozem technického vybavení přes státní hranice (ATA karnet a jeho úhrada, zákaz převozu techniky starší 3 let, atd).

 

Dle Mgr. Fajnora navrhuje prof. Rónai z důvodu řádného zabezpečení výuky  převzetí technického vybavení ateliéru Video-Multimédia na svou osobu, případně převzetí části techniky na osobu Mgr. Fajnora s tím, že by pouze vedoucí ateliéru Video-Multimédia rozhodoval o možnostech eventuelních výpůjček technického zařízení.

 

Mgr. Fajnor seznámil AS FaVU s nesouhlasem pedagogů vyučujících v objektu Údolní 19 s návštěvami prostor a kanceláří pedagogů doc. Rullerem v jejich nepřítomnosti, což mu umožňuje vlastnictví klíčů od jednotlivých prostor a kanceláří, které si nechal zhotovit v době svého odvolání z funkce. Jako řešení navrhuje výměnu zámků.

 

AS FaVU žádá děkana o přednesení informace k danému problému na příštím zasedání AS FaVU dne 12. 3. 2002.

 

 

Na jednání se dostavil senátor doc. Novotný.

 

ad 8. c)

Správou vývěsní tabule AS FaVU v objektu Rybářská 13/15 byl pověřen senátor Štěpán Hulc. Jeho úkolem bude průběžně odstraňovat z uvedené plochy nepatřičná oznámení.

Hlasování: pro: 5, proti: -, zdržel se: 1, nepřítomen ak. mal. Zálešák.

 

 

 

Zapsala: Jana di Lenardo     

Verifikoval: Mgr. Rostislav Niederle, Ph.D.