Detail předmětu

Společná teoretická výuka 4

FaVU-3SPV4Ak. rok: 2024/2025

Společná teoretická výuka je páteřní kurz doktorského studijního programu, specifický tím, že se v něm pravidelně setkávají studující více ročníků. Koncepce kurzu vychází z předpokladu, že studenstvo doktorského studijního programu v oblasti umění přichází z předchozích studií vybaveno individuálně různými znalostmi teorií. Proto je každý semestr specifický program aktualizován a do značné míry přizpůsobován aktuálnímu složení daných ročníků a potřebám studentstva vyplývajícím se zaměření jednotlivých disertačních prací. V první a druhé iteraci kurzu je od studujících očekávána aktivní účast na seminářích a zapojování do diskuzí nad vybranými texty a tématy, které ještě v této fázi sami nevybírají. Ve třetí a čtvrté iteraci kurzu studující přebírají roli spolutvůrců obsahu seminářů tím, že vybírají text určený k rozboru na jednom ze seminářů.

Náplní seminářů jsou facilitované diskuze směřující ke komplexní analýze předem vybraných textů. Texty pro jednotlivé semináře vybírá (po konzultaci s vyučující/m předmětu) studentstvo vyšších ročníků. V úvodu semináře studující objasní, jak se zvolený text vztahuje k teoretickému rámci jejich disertační práce. Vyučující v následující diskuzi mimo jiné zohledňuje komplexnější znalost aktuálně řešených témat disertačních prací a akcentuje rovněž souvislosti a implikace zvoleného textu nad rámec vztahu k disertační práci toho, kdo text vybírá.

Jazyk výuky

čeština

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Účast na seminářích je povinná, tolerována je jedna neomluvená absence. Větší množství omluvených absencí je možné kompenzovat vypracováním úkolu vymezeného v konzultaci s vyučujícím.

V první a druhé iteraci předmětu je zápočet je udělen na základě docházky a aktivní účasti na seminářích, podložené studiem předem distribuovaných textů. K těmto povinnostem při třetí a čtvrté iteraci předmětu přibývá ještě povinnost vybrat text k analýze a diskuzi pro jeden ze seminářů.

Učební cíle

Cílem kurzu je usouvztažňovat a prohlubovat teoretické poznatky ze širokého spektra disciplín, od dějin a teorie umění a designu, přes vizuální a mediální studia, po kurátorská studia a spektrum příbuzných humanitních oborů, které informují aktuální uměleckou a designérskou praxi.

Studující si ujasní teoretický rámec svých individuálních disertačních projektů a dokáží vybrané teorie operacionalizovat jak v dílčích textových výstupech a v textové části disertační práce, tak v praktických výstupech disertační práce.

Základní literatura

Hans BELTING, Antropologie obrazu: návrhy vědy o obrazu. Brno: Books & Pipes, 2021.
Karel CÍSAŘ, Signatury všech věcí: poznámky k teorii moderního a současného umění. Praha: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2021. Zoya KOCUR – Simon Keller EASTERLING, Medium design: knowing how to work on the world. London; New York: Verso, 2021.
LEUNG, Theory in contemporary art since 1985 (2. vydání), Chichester: Wiley-Blackwell, A John Wiley & Sons, Inc., 2013.
Hito STEYERL, Duty free art: art in the age of planetary civil war. Londýn: Verso, 2017.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUD_P_CZ doktorský 3 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program VUD_P_EN doktorský 3 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor