Vernisáž výstavy laureátek*tů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2021 ve čtvrtek 23. září 2021 v Moravské galerii v Brně
Mezinárodní porota se rozhodla do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého 2021, již 32. ročníku českého nejvýznamnějšího ocenění pro autorky a autory do 35 let, vybrat čtyři umělkyně a umělce a jednu vícečlennou skupinu. Kromě Roberta Gabrise, Anny Ročňové a uměleckého ne-kolektivu Björnsonova jsou mezi finalisty i dva pedagogové Fakulty výtvarných umění – Jakub Jansa z Ateliéru performance a Valentýna Janů z Ateliéru intermédií FaVU VUT. Společnou výstavní prezentaci finalistů lze zhlédnout do konce ledna 2022 v Pražákově paláci v Moravské galerii v Brně.
Mezinárodní porota ve složení Ivet Ćurlin (Kunsthalle Wien), Anna Daučíková (umělkyně a pedagožka), Charles Esche (Van Abbemuseum, Eindhoven), João Laia (Muzeum současného umění Kiasma, Helsinky) a Jan Zálešák (kurátor a pedagog) vybírala z téměř 90 portfolií zaslaných autorkami a autory prezentujícími svou tvorbu na současné české umělecké scéně. Výběr, ke kterému došla, reprezentuje širokou škálu médií i teoretických přístupů, celkově pak porota hodnotí úroveň a kvalitu zaslaných prací jako velice vysokou.
Stejně jako v loňském roce se i nově vyhlášené umělkyně a umělci shodli, že být vybrán na společnou výstavu už je samo o sobě dostačujícím oceněním. Ani letos tedy porota nebude z jejich společné výstavy vybírat "vítěze" či "vítězku". Po předchozím ročníku tedy i nyní celou pětici oceněných vybranou do CJCH 2021 čeká celoroční spolupráce, mezinárodní networking či možnost ateliérového zázemí. Veřejnost se s jejich tvorbou kromě výstavy v Moravské galerii v Brně bude moct seznámit během rozličných prezentací a doprovodných programů a samozřejmě také v online prostoru a pravidelných mediálních výstupech.
Zahraničními hosty letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého je umělecká dvojice Daniel Fernández Pascual a Alon Schwabe působící pod názvem Cooking Sections. Jejich praxe se soustředí na zkoumání komplexních problémů globálně propojeného světa, a to především na příkladech z oblasti zemědělství a produkce potravin. Odkrývají tak sociálně-ekonomické, historické, politické a environmentální souvislosti. Pro jejich výstavu v Brně připravujeme pokračování projektu Salmon: A Red Herring, jenž byl představen minulý podzim v galerii Tate Britain v Londýně. Projekt pojednává o barvě z perspektivy potravinářského průmyslu a jeho dopadu na životní prostředí. Vizuálně působivou výstavu v Pražákově paláci bude doprovázet série živých akcí (přednášky, diskuze, performance) a její zahájení se uskuteční současně s tradičním Jury Weekendem Ceny Jindřicha Chalupeckého na začátku prosince. Salmon: A Red Herring je součástí dlouhodobého výzkumného projektu CLIMAVORE, který se proměňuje s ohledem na místo vystavení. Autoři zaměří svůj výzkum na místní kontext Brna a zejména jeho síť restaurací, přičemž jedním ze záměrů je zvýšení informovanosti a apel na stažení jídel s ingrediencí lososa z nabízeného menu. Vernisáž výstavy zahraničních hostů, kterou kurátorsky připraví Barbora Ciprová a Tereza Jindrová za SJCH, je naplánována na čtvrtek 2. 12. 2021.
Více informací najdete na stránkách Společnosti Jindřicha Chalupeckého.
Datum publikování | |
---|---|
Zkrácený odkaz | https://www.favu.vut.cz/utc/uspechy-oceneni/f91716/d215603 |
Odpovědnost: doc. MgA. Filip Cenek